دلیل زردی نوزادان, وجود ماده ای به نام “بیلی روبین” است. بیلی روبین محصول شکسته شدن گلبول های قرمز است که توسط کبد از خون خارج شده و همراه مدفوع از بدن دفع می شود. به علت آن که کبد نوزادان در ابتدای تولد هنوز نابالغ است, نمی تواند به خوبی این محصولات را دفع کند, در نتیجه بیلی روبین ها در خون تجمع می کنند و سبب تغییر رنگ پوست نوزاد می شوند.
زردی یکی از شایع ترین عارضه هایی است که نوزادان در روزهای ابتدایی پس از تولد به آن مبتلا می شوند و می توان گفت که تقریبا تمامی نوزادان مبتلا به زردی می شوند فقط در برخی قابل مشاهده نیست.
هنگام مشاهده اولین علائم زردی در نوزاد باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید تا میزان و نوع زردی مشخص شود.
در ادامه می خواهیم با روش های درمانی زردی نوزادان بیشتر آشنا شویم.
یکی از روش درمان زردی نوزادان, “فتوتراپی” است. در این روش کودک را به صورت برهنه در زیر نور مخصوصی می خوابانند, فقط حتما باید چشم های نوزاد را با یک تکه پارچه و یا یک چشم بند کاملا بپوشانند تا نور مستقیم به چشم های وی آسیبی نرساند.
این نور مخصوص به تنظیم بیلی روبین در بدن نوزاد کمک می کند. پس از 4 الی 6 ساعت استراحت در زیر نور مخصوص, سطح بیلی روبین در خون نوزاد کاهش پیدا می کند.
همانطور که در بالا ذکر کردیم, علت زردی نوزادان عدم فعالیت درست کبد و دفع بیلی روبین ها است. فتوتراپی بیلی روبین ها را به ترکیبات دیگری تبدلی می کند تا کبد نوزاد بتواند آن را دفع کند.
طول موج نور تابیده شده قادر است که بیلی روبین را به دو ترکیب “لیمی روبین” و “فوتو بیلی روبین” تجزیه می کند.
این دو ترکیب از ایزومرهای بیلی روبین هستند و زمانی که نور وارد بدن نوزاد می شود, بیلی روبین ها تجزیه می شوند و بدون آن که وارد کبد شوند از بدن نوزاد دفع می شود.
پیش از انجام درمان از نوزاد آزمایش خون گرفته می شود تا سطح بیلی روبین مشخص باشد. پس از درمان نیز ممکن است چندین بار از خون وی نمونه برداری شود تا سطح بیلی روبین چک شود.
پیش از انجام فتوتراپی, یک لوله کوچک را در سیاهرگ نوزاد قرار می دهند تا از این طریق به وی غذا و دارو داده شود.
سپس کودک را بدون لباس و فقط با پوشک در زیر چند لامپ مخصوص که در بالای سر وی نصب شده است می خوابانند. چشم های نوزاد را با یک چشم بند می بندند تا توسط نور مستقیم آسیب نبیند. تا زمانی که سطح بیلی روبین کاهش پیدا کند, نوزاد باید در زیر لامپ بخوابد.
پس از 24 ساعت از اتمام درمان, دوباره از نوزاد خون گرفته می شود تا سطح بیلی روبین موزد آزمایش قرار بگیرید. اگر میزان بیلی روبین ها کاهش یافته باشد, درمان زردی نوزادان پایان یافته است.
اگر میزان زردی نوزادان بسیار خفیف باشد, با قرار گرفتن در زیر نور خورشید بیلی روبین های موجود در خون وی شکسته شده و توسط ادرار دفع می شود. در این صورت باید روزانه 2 مرتبه و هر مرتبه به مدت 10 دقیقه نوزاد را در معرض نور خورشید قرار دهید. بهت است این کار را در صبح یا عصر انجام دهید, زمانی که تابش نور خورشید ملایم است.
بله, چرا که نه! البته باید نوزاد دارای مشخصاتی باشد که فتوتراپی در منزل برای وی تجویز شود.
برای رفع زردی نوزادان با فتوتراپی در منزل, نیاز است که مراقبت های زیر را انجام دهید:
ممکن است انجام فتوتراپی برای نوزاد عوارض داشته باشد که معمولا پس از درمان برطرف می شود. شایع ترین عوارض فتوتراپی شامل موارد زیر است:
اگر نوزادی که به زردی مبتلا شده تحت درمان قرار نگیرد, زردی وی تشدید می شود و اگر میزان بیلی روبین در خون بالا رود می تواند به سیستم عصبی نوزاد و همچنین سیستم شنوایی وی آسیب برساند.
اگر نشانه های زردی در پوست نوزاد مشاهده کردید بلافاضله به پزشک مراجعه کنید. سپس با تجویز پزشک, می توانید یک دستگاه فتوتراپی اجاره کنید و در منزل به درمان نوزاد بپردازید.
اگر میزان زردی عددی بیشتر از 10 باشد, می توانیدبا اجاره یک دستگاه رفع زردی نوزادان یا فتوتراپی, زردی وی را کنترل و درمان کنید. اگر عدد بیلیروبین بیش از 18 باشد, بهتر است که نوزاد در بیمارستان بستری شود.
برای اجاره دستگاه رفع زردی نوزادان می توانید با شماره های درج شده تماس بگیرید.
رابطه پرتوهای دستگاه فتوتراپی و میزان بیلی روبین در بدن چیست؟چگونه تجزیه بیلی روبین در…
تاثیر کیفیت لامپ فتوتراپی بر عملکرد دستگاه زردی چیست؟ کدام لامپها کیفیت بهتری دارند و…
چه زمانی نباید از دستگاه زردی نوزاد در منزل استفاده کرد؟چگونه می توان درمان زردی…
چرا نوزادمان دچار زردی می شود؟ زردی یک عارضه شایع در بین نوزادان تازه متولد…
اکثر نوزادان در هنگام تولد دچار عارضه زردی و یرقان می شوند که در اکثر…
چگونه میتوانیم یک دستگاه زردی با امکانات مناسب و مورد اطمینان را تهیه کنیم؟ زردی…