رابطه پرتوهای دستگاه فتوتراپی و میزان بیلی روبین در بدن چیست؟چگونه تجزیه بیلی روبین در بدن اتفاق می افتد و چگونه می توان این روند را سرعت بخشید؟
زردی در بیش از 60 درصد نوزادان تازه متولد شده رخ می دهد و در چند روز تا دو هفته بعد نیز درمان شده و کم کم از بین می رود اما باید توجه داشته باشید که تشخیص و درمان زردی در نوزادان باید توسط پزشک انجام شود زیرا این عاره در عین حال که درمان راحت و ساده ای دار در صورت عدم توجه نیز می تواند بسیار خطرناک باشد آسیب های جدی به نوزاد شما وارد کند.در ادامه این مقاله شما را با مفهوم زردی و روش های درمانی آن و همچنین تاثیر دستگاه فتوتراپی بر تجزیه بیلی روبین در بدن خواهیم پرداخت.

دلیل تجمع بیلی روبین در بدن چیست؟
قبل از هر چیزی باید دلیل تجمع بیلیروبین در بدن را بررسی کرد. گلبولهای قرمز خون در همه افراد در طول زندگی خود به صورت مداوم در طول گذر زمان دچار پیری و فرسودگی میشود و میشکنند و توسط کبد از بدن خارج میشوند.نوزاد تا زمانی که در شکم مادر قرار دارد این چرخه توسط مادر و بدن او انجام میشود اما بعد از تولد بدن نوزاد باید این اقدام را توسط بدن خود انجام دهد که در نوزادانی که به صورت نارس به دنیا میآیند و یا اینکه در هنگام تولد کبد بدن به صورت کامل تکمیل نشده است و نمی تواند فرآیند دفع بیلیروبین را انجام دهد و این باعث میشود تا بیلیروبین در خون تجمع پیدا کنند و باعث میشود تا رنگ پوست و یا سفیدی چشم نوزاد به رنگ زردی تمایل پیدا کند البته لازم به ذکر است که این عارضه ممکن است برای افراد بزرگسالی که کبدشان مشکل دارد دارد نیز پیش بیاید.
راه درمان زردی و تجزیه بیلی روبین در بدن
زردی عارضه ای است که باید با سرعت هرچه تمام درمان شود در غیر اینصورت می توانند آسیبهای بسیار جدی مغزی و حتی ناشنوایی را برای نوزادان به همراه داشته باشد.بعد از تشخیص زردی در نوزادان ممکن است به تشخیص پزشک و با توجه به علائم بالینی و شرایط به دنیا آمدن نوزاد(سیده و یا نارس بودن و یا وزن نوزاد در زمان تولد) و درجه زردی نوزاد که در آزمایشات مشخص میشود راه درمانی مشخصی نیز برای نوزاد در نظر گرفته میشود.در نوزادانی که دچار زردیهای خفیفی هستند شیردهی مکرر و پرهیز غذایی مادر می تواند یک راه درمانی بسیار مهم باشد ولی در میزان زردی بالاتر احتمال استفاده از دستگاههای فتوتراپی و یا بستری شدن در بیمارستان نیز میتواند اتفاق افتد.
دستگاه فتوتراپی چیست؟
رابطه فتوتراپی وبیلیروبین امر مهمی است که هنگام زردی نوزاد باید به آن وجه نمود؛ استفاده از دستگاههای فتوتراپی یکی از راههای درمان و کاهش زردی و از بین بردن بیلیروبین جمع شده در بدن می باشد که پزشک معالج بعد از معاینات اولیه به شما پیشنهاد میدهد تا در منزل از دستگاههای فتوتراپی که قابلیت جابجایی دارند و شما میتوانید از کلینیکها و مراکز معتبر این دستگاهها را اجاره و در منزل استفاده کنید و یا در زردی هایی با درجه بالاتر نوزاد در بیمارستان بستری شده تحت درمان و در دستگاههای فتوتراپی بیمارستان قرار میگیرد.
نحوه استفاده از دستگاه فتوتراپی
برای استفاده از دستگاه فتوتراپی باید نوزاد را لخت و با یک پوشک و چشم بند مخصوص داخل دستگاه قرار دهید به طوری که سطح زیادی از بدن و پوست نوزاد در زیر نور فتوتراپی قرار داشته باشد .نورهای ساطع شده از این دستگاه که معمولا سفید و آبی و آبی-سبز فلورسنت و هالوژن و LED هستند روند شکستن و دفع بیلیروبین را سریع تر میکنند این نورها دارای طول موج nm 520-400 میباشند که بهترین طول موج برای درمان و تجزیه بیلی روبین در بدن طول موج nm 420-470 است و طیف آبی می باشد.
انواع دستگاه های فتوتراپی
پزشکان با توجه به درجه زردی در نوزادان یکی از دستگاههای زردی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد را برای آنها در نظر گرفته میگیرند.
دستگاه فتوتراپی قابل حمل :
دستگاه فتوتراپی قابل حمل برای استفاده در خانه مناسب میباشد و برای جلوگیری از آسیب در هنگام استفاده توصیه میشود تا ملحفه ای را روی دستگاه کشیده شود تا در صورت قرار دادن نوزاد آسیبی به چشم فرد همراه وارد نشود.
دستگاه فتوتراپی بیمارستانی :
در دستگاه فتوتراپی بیمارستانی که ثابت هستند و فقط در بیمارستان ها از آنها استفاده میشود تعداد لامپهای بيشتر و با کیفیتتری وجود دارد که باعث می شود تا زردی در نوزادان با سرعت بیشتری درمان شود بازدهی بیشتری داشته باشد.
رابطه پرتوهای دستگاه فتوتراپی و تجزیه بیلی روبین در بدن
همان طور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم یکی از راه های درمان زردی در نوزادان استفاده از دستگاههای فتوتراپی می باشد این راه درمانی و استفاده از این دستگاه ممکن است در بیمارستان اتفاق بیفتد یا در منزل فرقی ندارد زیرا روند کلی کار یکی میباشد.
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده است که رابطه فتوتراپی و بیلیروبین در بدن چیست و پرتوهای فتوتراپی چگونه میتوانند باعث تجزیه بیلی روبین در بدن شوند؟ در ادامه این مقاله نحوه شکستن بیلیروبین و دفع آن توسط پرتوهای دستگاه بیلیروبین را شرح خواهیم داد.
همانطور که گفتیم نحوه استفاده از این دستگاهها به گونهای که شما باید نوزاد را لخت (پوشک و چشم بند مخصوص زده شود )داخل دستگاه قرار دهید تا سطح وسیعی از بدن نوزاد زیر اشعه های ساطع شده از دستگاه باشد به نظر شما دلیل این کار چیست؟
نوری که از دستگاه ساطع می شود توسط پوست و خون نوزاد جذب می شود و باعث میشود تا بیلیروبین های جمع شده در خون تغییر شکل بدهند و این باعث میشود تا بدن راحت تر بتواند این بیلیروبین ها را شکسته و از بدن دفع کند و همین هم میزان بیلیروبین خود و در نتیجه آن میزان زردی را نیز در نوزادان کاهش میدهد.
در صورت عدم استفاده از دستگاه فتوتراپی و درمان آن به وسیله پرتوهای بی ضرر پزشک مجبور می شود تا خون نوزاد را تعویض کند که این مسئله باعث میشود تا نوزاد دوره سختی را در بیمارستان طی کند و به همان اندازه نیز والدین هم دچار سختی خواهند شد به خصوص مادر که تازه زایمان کرده است و علاوه بر درد خود باید رنج دوری از فرزند و گذراندن وقت در بیمارستان را نیز متحمل شود.
استفاده درست و به موقع از دستگاه فتوتراپی و تابش پرتوهای آن به بدن نوزاد به شما کمک میکند تا در عرض چند روز میزان زردی و بیلیروبین نوزاد خود را کاهش دهید.
کلام پایانی
استفاده از دستگاه فتوتراپی میتواند یک راه درمانی راحت کم خطر و ارزان قیمت باشد که در تجزیه بیلیروبین در بدن نوزاد شما نیز بسیار تاثیر گذار باشد و شما را از محیط بیمارستان و گذراندن روزهای بعد زایمانتان در بیمارستان راحت کند زیرا دستگاههای زردی نوزاد در منزل هستند که میتوانید اجاره و یا خریداری کنید و در محیط منزل و در آرامش و راحتی از آنها استفاده کنید و زردی نوزاد دلبندتان را نیز کنترل و درمان کنید.