مدت زمان درمان زردی نوزاد چقدر است؟
زردی نوزاد من چند روز روز طول میکشد؟ این سوال اکثر والدینی است که از ما دستگاه اجاره میکنند و ما در پاسخ به این سوال باید بدانیم که:
زردی نوزاد شما چند است؟
زردی نوزاد شما روی چه عددی است یا به اصطلاح غیر پزشکی درجه زردی نوزاد شما چند است؟
اینکه زردی نوزاد شما چند روزه پایین میاد خیلی به این بستگی دارد که اصلا زردی نوزاد روی چه عددی است؟ که معمولا زردی اگر در درجات خفیف مثلا ١٢ الی ١٣ باشد تقریبا دو روز و اگر بالاتر از ١۴ باشد معمولا بین دو الی سه روز زمان میبرد ولی گاها دیده شده کودک تا یک هفته هم ممکن است داخل دستگاه بماند و معمولا برای عددهای زردی های بالاتر این اتفاق نچندان خوشایند خواهد افتاد.
عامل زردی نوزادتان را میدانید؟
عامل زردی نوزاد میتواند موضوعات مختلفی باشه از علتهای پاتولوژیک گرفته تا فیزیولوژیک
از تفاوت گروه خونی مادر و فرزند تا کمبود شیر مادر تا عدم کفایت شیر مادر تا کمبود آنزیم G6pd (فاویسم) و صدها دلیل مختلف و متفاوت دیگه که هر کدام از این عوامل میتواند تاثیر متفاوتی بر روی روند زردی نوزاد بگذارد.
مثلا اگر عامل زردی نوزاد، تفاوت گروه خونی نوزاد با مادر باشد، مسلما این زردی کمی مقاومت خواهد کرد و دیرتر کاهش پیدا میکند یا حتی بعد از برطرف شدن مجدد عود میکند و نیاز به فتوتراپی پیدا میکند و یا بعد از مدت طولانیتری کاهش پیدا میکند.
اگر علت زردی به دلایلی که در بالا گفتیم باشد کمی باید صبور باشید و در پایین آمدن زردی این نوزاد عجله نکنید و حتما باید زردی این نوزاد کاملا پایین بیاید (زیر عدد ٨) و بعد درمان قطع شود و با زردی لب مرز هرگز درمان را قطع نکنید.
میخواهید نوزاد را در بیمارستان بستری کنید یا درمان را در منزل انجام میدهید؟
بستری نوزاد در بیمارستانچه تفاوتی با اجاره دستگاه فتوتراپی در منزل دارد؟ اصلا کدام روش موثرتر و بهتر است؟ یا برای نوزاد من با این عدد زردی چه کاری مناسب است؟
در اینجا چند سوال مطرح است اول اینکه عدد زردی چند است؟
- نوزاد چند کیلو است؟
- نوزاد چند روزه است؟
با همه ی این نکات در کنار میتوان تصمیم گرفت نوزاد در منزل میتواند فتوتراپی شود یا باید در بیمارستان باشد.
نوزاد کم وزن :
زیر یک و نیم کیلوگرم و یا با عدد زردی بالا : بیست و بیشتر احتیاج به بستری در بیمارستان دارند.
چون وزن پایین نوزاد که میتواند به دلایل مختلف از جمله (Iugr ) یا دو قلویی یا زودتر از موعد به دنیا آمدن باشد نیاز به مراقبت بیشتر و ارزیابی دقیق تر توسط پزشک و پرستار در بیمارستان دارد.
عدد زردی بالاتر از بیست :
معمولا عدد زردی بالاتر از عدد بیست و پنج نیاز به تعویض خون دارد بنابراین اگر زردی نوزادی بالاتر از بیست برود درواقع یک هشدار برای نوزاد است که نیاز به دستگاههای فتوتراپی با تعداد لامپ بیشتر دارد چون دستگاههایی که مجوز خانگی دارند حداکثر تعداد لامپ مجاز برای آنها تا هشت لامپ است و اگر نوزادی زردی بالای عدد بیست دارد البته بسته به وزن بدنش و تعداد روز تولدش به تعداد لامپ بیشتری احتیاج دارد که در بیمارستان موجود است و همچنین نیاز به بررسی تخصصی توسط پزشک متخصص و پرستار بیمارستان دارد و مورد دوم اینکه این نوزاد در طول درمان با دستگاه فتوتراپی به صورت پی در پی نیاز به بررسی و آزمایش زردی دارد تا چک شود آیا عدد زردی در حال نزول است یا سیر پیشرونده دارد و ملا بررسی های بیمارستان بستری تخصصی تر.
نوزاد با چه شرایطی میتواند در منزل درمان بگیرد؟
اگر نوزاد شما با یک عدد زردی فیزیولوژیک رو به روست و وزن نرمالی دارد مشکلی نیست شما میتوانید در منزل درمان فتوتراپی را انجام دهید. جالب است بدانید درمان زردی در منزل با شرایط استاندار نوزاد نه تنها خطرناک نیست بلکه خیلی هم میتواند شرایط بهتری از بیمارستان باشد چون درمان در منزل فوایدی دارد که در زیر به نام میپردازیم :
فواید اجاره دستگاه فتوتراپی در منزل :
١_ دوری نوزاد و مادر از عفونت های بیمارستانی :
مسلما بیمارستان یک مکان عمومی بزرگ است که افراد با بیماریها و عارضههای مختلف در آنجا بستری هستند که پر از عوامل بیماری زا خواهد بود.
٢_نزدیکی مادر و نوزاد :
زمانی که نوزاد در بیمارستان بستری میشود عملا از مادر دور میشود و مادر هم که احتمالا سزارین شده باشد ماندن مداوم در بیمارستان در کنار نوزادش برایش عمل بسیار دشواری خواهد بود.
ماندن در بیمارستان مشکلات خود را دارد:
از طرفی بی قراریهای نوزاد از طرفی درد بخیه و سزارین گرچه مادرانی که به روش طبیعی هم زایمان کردند سختی ماندن در کنار نوزاد رو خواهند داشت اما به مراتب این سختی برای مادر که سزارین شده بیشتر خواهد بود و جدا از این وقتی دستگاه فتوتراپی در منزل اجاره میشود مادر فرصت هم بستری و هم آغوشی با نوزادش را دارد و میتواند در تخت خواب خانه خودش به راحتی با در آغوش کشیدن نوزادش او را بغل کند و درمان انجام بگیرد. چیزی که در بیمارستان امکان پذیر نیست
شاید جالب باشد اما طی تحقیقاتی که به عمل آمده نزدیک بودن مادر و نوزاد باعث بهبود هرچه بیشتر عارضه و همچنین پیوند عاطفی بیشتری بین مادر و فرزند میشود و روابط عاطفی این دو با دوری از هم کم رنگ نمیشود.
٣_ عدم فقدان شیر مادر :
زمانی که کوچولوی شما به دلیل زردی در بیمارستان بستری میشود عملا از مادر دور میشود و با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد و مشکلاتی که مادر برای ماندن در بیمارستان در کنار نوزادش خواهد داشت
معمولا مادرها زمانی را در منزل میمانند و در واقع شیر مادر به اندازه کفایت به نوزاد نخواهد رسید پس لاجرم شیرخشک را جایگزین شیر مادر میکنند و نوزاد که در روزهای اولیه طعم خوردن شیر راحت از شیشه شیر را تجربه میکند بعد از مرخص شدن از بیمارستان به سختی مکیدن سینه مادر عادت ندارد.
جدای این مسئله حجم شیر مانده در سینه مادر هم میتواند برای مادر آزار دهنده باشد.
جدا همهی موارد ذکر شده درمان زردی در منزل به دلیل بیماری نبودن ماهیت زردی و اینکه زردی یک عارضه محسوب میشود نه بیماری، میتواند امری بسیار ساده برای والدین باشد.
به همین خاطر مطبها و شرکتهای اجاره دستگاه زردی نوزاد از وزارت بهداشت شکل گرفتند تا درمان زردی در منزل آسان شود.
کم شدن هزینه ها :
بستری نوزاد در بیمارستانها با قیمتهای مختلفی انجام میشود. در بهترین حالت اگر بیمارستان دولتی باشد و نیازی به پرداخت هزینه نباشد که در این صورت در چنین بیمارستانهایی با عدد معقول زردی مجوز بستری نوزاد را میدهند و آن هم ١۵ به بالا هست و زیر این عدد را مجاب به گرفتن دستگاه از شرکتهای اجاره دهنده دستگاه میکنند .
در حالت دوم اگر بیمارستان خصوصی باشد در کمترین حد زردی را نیازمند بستری میدانند و اجبار در بستری نوزاد میکنند و قیمت هر شب بستری آن بسیار بالا خواهد بود که همان دستگاه بیمارستان را با هزینه های خیلی کمتر میتوان به منزل آورد و استفاده کرد و در واقع هزینه کمتر در قبال آسایش و خدمات بهتر .